Terug naar blog

Spingaren in New York

vr 12 mei 2017

Klassiekers

New York is een stad vol klassiekers, denk maar aan pastrami van Katz, steak bij Peter Luger of huisgerookte zalm bij Russ & Daughters. Tegelijkertijd is de stad een voorloper op alle andere wereldsteden.

New York is de stad van het motto “If you can make it here, you can make it anywhere” en dat merk je aan het overweldigende aanbod. Je kunt er alles vinden, van hippe lunchzaken tot foodmarkets die je verleiden tot een dag vol heerlijk eten. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat in New York.

Chelsea Market & Dickson’s

Onze reis begon bij de Chelsea Market, een walhalla van restaurantjes, winkels en bars. Deze geven je een uitgebreid idee over wat er op dit moment trending is. Op de Chelsea Market zit slagerij Dickson’s. In deze slagerij wordt het vlees à la minute voor je schoongemaakt. De ambachtelijkheid straalt ervan af. De toonbank vol huisgemaakte charcuterie doet het water in de mond lopen. We proeven pastrami, paté, rosbief, gerookte ham en pancetta. Bij elke hap proef je de liefde die in de charcuterie is gestoken. Een favoriet kiezen is moeilijk!

 

 

Pastrami van Katz’s

De volgende dag lunchen we bij Katz’s. Katz’s staat na al die jaren bekend om twee dingen: een overheerlijk broodje pastrami en de scene uit “When Harry met Sally”. Als we aankomen mogen we achteraan aansluiten in een lange rij. We zijn blijkbaar niet de enige die een broodje pastrami willen voor de lunch. Eenmaal binnen kijken we onze ogen uit! Het interieur is sinds de jaren ‘40 onveranderd gebleven.

Aangezien we geen haast hebben en de sfeer goed willen opsnuiven gaan we zitten aan een tafeltje. Terwijl we wachten op de menukaart zien we de broodjes pastrami al voorbijkomen. Twee simpele sneetjes brood met daartussen een grote berg pastrami. De gemiddelde Amerikaan zal geen honger meer hebben na het verorberen van dit broodje. Dan is het zover, eindelijk kunnen we de beroemde Katz’s pastrami proeven. Wat is dit heerlijk!

De Pastrami wordt warm geserveerd. Deze is zo zacht als boter en boordevol van smaak. Op tafel staan simpele flessen mosterd, welke je kan toevoegen aan je broodje. Katz’s bewijst dat, als je een goed basisproduct hebt, een hip interieur niet nodig is. Bijzonder aan deze pastrami is dat hij minimaal 30 dagen moet rijpen alvorens hij gegeten mag worden. We zijn verliefd.

Russ & Daughters

De volgende dag gaan we op zoek naar Russ & Daughters. Even geen vlees vandaag. Ze serveren hier vis. Van kaviaar tot haring tot huisgerookte zalm. Spingaren wil zich niet alleen op vlees focussen maar ook op vis en groentes. Bij Russ & Daughters leveren ze al meer dan een eeuw topkwaliteit op het gebied van vis. Hier willen we meer van weten…

Ook hier staan de rij tot buiten om te bestellen. Wat ons opvalt is het enorme aanbod. Zo hebben ze bijvoorbeeld maar liefst 12 verschillende soorten gerookte zalm. We eten een typisch Amerikaanse bagel met huisgerookte zalm van Gaspe Nova, dille en kappertjes. De zalm is zacht van smaak en de rooksmaak dringt diep door in je smaakpapillen. Om je vingers bij af te likken…

Dovetail

Op onze laatste dag gaan we eten bij Dovetail. Bekend om hun fijne vegetarische keuken. Het menu biedt de keuze tussen een vegetarisch vier gangen menu of een vier gangen groenten menu met vis en vlees als bijgerechten. Wij besloten de vis en het vlees vandaag achterwege te laten. We aten onder andere een heerlijke Velouté van pompoen met gepeperde paprika en gepickelde rozijnen.

De smaken zijn zo ongelofelijk verfijnd dat we vis of vlees niet gemist hebben. De manier waarop diverse groenten bereid zijn maakt grote indruk op ons. Ze marineren en pekelen met verschillende kruiden. Daarnaast hebben ze verschillende bereidingswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van slowcooking. We concluderen dat we ook hier veel geleerd hebben over hoe we groenten bij Spingaren op een bijzonder niveau kunnen gaan neerzetten.

De terugblik

Moe, maar uiterst voldaan zijn we ondertussen in Amsterdam al weer een paar maanden bezig om onze ideeën uit New York om te zetten in geweldige artisanale producten voor Spingaren.