Terug naar blog

Wij waren bij het Rotzooi fermentatiefestival

ma 19 juni 2017

Rotzooi met Katz

Op donderdag 15 juni 2017 organiseerden Christian Weij (Verrot Lekker) en Meneer Wateetons (Over Rot) samen met Keukengeheim een speciale editie van hun fermentatiefestival: ROTZOOI met Katz.

Deze dag kregen wij volop de gelegenheid om nog meer over fermenteren te leren en te genieten van een heerlijk zes gangen diner. Daarnaast woonden we interessante lezingen en workshops bij, waaronder die van Sandor Katz. Sandor Katz is de fermentatiemeester himself. Natuurlijk hebben we ons exemplaar van zijn boek ‘the Art of Fermentation’ deze avond door hem laten signeren! Op het festival is ook een mini fermentatie-markt, met leuke gefermenteerde producten.

  

Pecha Kucha

Er werden Pecha Kucha* presentaties gegeven door interessante personen uit de fermenteerwereld: Meneer Wateetons (Over rot), ChristianWeij (Verrot lekker), Sasker Scheerder (Manenwolf’s pekelzouten) en Mattias Terpstra (Nevel Artisan Ales).

Tijdens de korte presentaties hebben we veel geleerd over technieken en methodieken die ze gebruiken voor hun fermentatieprocessen.

Pecha Kucha* Dit is een Japans principe waarbij er hele korte en krachtige presentaties gegeven worden. Dit is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond. Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en to the point te zijn.

De lezing van Katz!

Het hoogtepunt van de avond was een lezing van de fermentatiemeester, Sandor Ellix Katz! In zijn lezing nam Sandor ons mee terug in de tijd. De tijd waarin hij verhuisde van New York City naar Tennessee en kennis maakte met fermenteren. Zijn interesse voor fermenteren ontstond toen hij in zijn eigen tuin groenten ging verbouwen en op een dag een flink aantal bloemkolen kon oogsten. Hij realiseerde zich dat hij niet alle bloemkolen binnen korte tijd kon eten en wilde de houdbaarheid van de bloemkolen verlengen.

Zijn eerste fermentatieproces was hiermee een feit en zijn passie was geboren. Hij heeft zich op alle fronten ontwikkeld en kan nu gezien worden als een levende encyclopedie op het gebied van fermenteren. Werkelijk iedere vraag die wij aan hem stelde wist hij te beantwoorden, uit zijn hoofd! We zijn diep onder de indruk van de kennis van deze man.

We hebben een aantal vragen op hem afgevuurd over onze eigen fermentatieprocessen en zijn weer een schat aan informatie rijker.

Diner

Het rotzooi festival werd afgesloten met een heerlijk zes gangen diner dat verzorgd werd door de botanische chef Emile van der Staak en zijn team van de Nieuwe Winkel in Nijmegen. Het gehele diner was vegetarisch en bij ieder gerecht was een item op het bord gefermenteerd.

Alle gerechten waren voor ons erg bijzonder om te proeven, maar het gerecht ‘drie meter appel’ sprong er uit.  Een bijzonder gerecht waarbij de appel heel dun geschild is en deze schil opgerold wordt zoals op de foto. Deze is vervolgens gefermenteerd in cider en afgebrand. Een unieke smaaksenatie!

  

Totaal geïnspireerd en vol met goede ideeën kijken we terug op een zeer leerzame dag voor ons Spingaren team!