Terug naar spingaren in de pers

Foodlou visits Spingaren

Foodlou

do 06 juli 2017

Vorige week stapte ik samen met een vriendin aan boord van een luxe sloep van Amsterdam Boat Experience, waarop Spingaren een varend proefevent organiseerde – weer eens wat anders dan aan een tafeltje in een restaurant! Met de boottocht van de week ervoor nog in mijn achterhoofd stapte ik met iets verstandigere voornemens aan boord, maar minder gezellig was het zeker niet.

Spingaren bestaat uit een team van 5 gepassioneerde mensen die samen gekomen zijn om hun passie voor kwalitatief en lekker eten met de wereld te delen. Tijdens de boottocht werden we vergezeld door Jorien, Celine en Saskia van Spingaren die ons allerlei hapjes gingen serveren. Met een wijntje in de hand – het was immers al dinsdag – voeren we af en kon het proeven beginnen! Een greep uit alles wat voorbij kwam:

  • Geblancheerde, gerookte biet met gevijzelde pistachecrunch
  • Gepickelde chioggabiet met zoetzure mosterdmarinade
  • Spingaren pickles: een zoetzuren komkommer bereid op augurkwijze
  • Twochefs-pateworst, oftewel witbierworst met bijpassend witbiertje 
  • Filet d’anvers: flinterdunne gepekelde en gedroogde rundermuis
  • Rilette van konijnenvlees, langzaam gegaard in eendenvet
  • Pastrami van runderborst 

Ondanks dat ik op feestjes normaal de leverworst aan mij voorbij laat gaat, waren we nu helemaal fan van de witbierworst met 10% witbier. Spingaren heeft die in samenwerking met Two Chefs Brewing geproduceerd: een lang testproces, want het bleek nogal een uitdaging om erachter te komen wat het beste moment was om het witbier aan de worst toe te voegen. Maar zeer geslaagd, lekker en ook nog eens een tof verhaal om te vertellen als je de worst serveert – uiteraard proefden we het in combinatie met hét witbiertje van Two Chefs.

Maar onbeschrijfelijk lekker was toch wel de pastrami. Deze smolt letterlijk op je tong en was zo smaakvol dat ik alleen maar kan zeggen dat je deze zelf moet gaan proeven. Het geheim achter deze smaaksensatie? Volgens de dames van Spingaren is het ‘neem de tijd’: na maandenlang testen is deze pastrami met een bereidingstijd van meer dan 10 dagen – en met wel 16 specerijen! – het resultaat.

Waar kun je proeven? Dat is nog even afwachten. Het team van Spingaren is druk bezig met het vinden van een locatie in Amsterdam om hun producten aan een groter publiek aan te kunnen bieden. En grote toekomstplannen? Daar zijn ze nog niet mee bezig. De belangrijkste focus blijft ambachtelijk en huisgemaakt, en dan hoef je de hoofdstad misschien wel helemaal niet uit.